Saturday, 22 September 2012

Satu.hanya satu

Ketawa bersama, menangis bersama

Moga hidup mati kita tetap bersama..

Diriku kini dibelenggu emosi.

Memburu jaga dan tidur..

Segenap penjuru terlihat bayang kamu..

Dimensi kiri, dimensi kanan, belakang dan depan..

Gelak tawamu, suaramu, senyuman kamu..berputar – putar sekeliling roda masa.

Merah..sentiasa mekar
















Susah melupakan, tertekan

Murung, terkurung..

Semenjak itu,

Jauh, dulu jaguh kini mula jatuh, bangun cuba bangkit.

Rebah lagi, tersungkur, berlumpur, diri mula akur

Sembunyikkan sedih di balik puisi..

Notamu ku tatap berkali – kali.

Terima kasih..




Aku jadi tak tentu arah..

Makan mimun tak terjaga..

Asyik memikir segala kenangan..

Rindu, sayu, mendayu – dayu lagu indah di susuk hati.
Gelisah..resah.



Kau setia mendengar,

Kau sentiasa membuat aku bahagia,

Tempat mencurah rasa,

Sentiasa di sisi, teman abadi.





Aku hanya bisa menunggu..

Sampai tiba satu destinasi yang akan kita tuju

Kejar bintang hingga jatuh ke riba

Panah bulan hingga bulan mula berkata – kata

“Seorang bersamamu sedang merenung bulan yang sama..sayang rindu semua bercantum jadi satu.."

 Box - Bam bam

Hati tak pernah keromok begini..

Salam dari Adnin..

Sedihkan title entry nie..seram pun ada.
Sesungguhnya sekarang ning dalam proses pemulihan..pemulihan hati, pemulihan jiwa, pemulihan semangat dan pemulihan kekuatan.. kenapa? Mungkin kamu tahu alasannya..

Sepatutnya ning cukup2 gembira kerana kamu pergi untuk menuntut ilmu, sepatutnya ning gembira kerana kamu mencari redha Allah. Dan sepatutnya ning memberikan semangat untuk kamu. Maafkan ning jika expression ning semalam seolah2 terlalu down, mungkin kerana sudah terlalu lama membilang hari dan waktu..akhirnya tiba juga..

Seyesly rasa terlalu lemah sekarang nih..maybe ning perlu holiday sehari dari belajar sebab terlalu tension.. Tolong.. sepatutnya my mind control my heart.. why it should be like this..

Ning just berharap..berita2 gembira, bahagia dan senyuman dari kamu yang terutus untuk ning. Semua tu dah cukup untuk buat ning kuat. Terima kasih untuk kad, gamba dan bagi ning..ubat tu cukup2 menyentuh hati ning..bukanlah surprise gambar yang terlalu indah itu yang membuat air mata ni menitis..tapi ubat yang tak seberapa itu betul2 membuat ning lemas dalam air mata. Kamu rupanya concern dan betul2 berfikir mengenai susah senang, sakit sihat ning. :')

Benar, mungkin segalanya akan berubah selepas ini. Namun, itulah yang kita perlu hadapi.. aduhh *tacing. Mungkin kamu boleh bayangkan bagaimana keadaan ning ketika menulis entry nih.. Ya Allah, semoga seorang yang aku sayang ini sentiasa dalam jagaan dan lindunganMu.

"Doa mampu memberikan kebahgiaan untuk orang yang kita sayang..
Doa mampu membuat segala kesempatan dan kebahgiaan berulang kembali...
Doa mampu mengubah menjadi sumber kekuatan dan penenang kalbu.."

Hadiah terbesar kamu untuk ning..sama dengan hadiah terbesar ning untuk kamu.. Terima kasih.




Monday, 9 July 2012

Suka lapang ~


                Pagi ini seawal 9 ++ aku sudah menerima panggilan dari Nana. Mendapat invitation untuk ke kelas sejam lebih awal…wahhh. Why? Kerana hajat untuk men”fotostat” nota komputer1 yang sudah lama  bertangguh itu perlu segera diselesaikan. Kami tak mahu ada hutang dengan diri sendiri. Yepp! Aku sangat berharapkan masa yang lapang dan penuh berkat untuk self study, sedih jika hariku terlalu fix dengan jadual. I know itu benda yang baik, but I need time for myself. :)

 
Hari ini hari yang bertemakan kuning. Aku tengok ramai sungguh gadis – gadis comel lotey yang akan nampak sangat attractive dan menarik bile mengenakan kaler2 cerah di susuk badan mereka etc kuning merah pink and so on. Jadi aku pun memberanikan diri mengenakan baju biru laut berjaluran kuning, dipasangkan dengan tudung bawal kuning dan stoking kuning. Yeppp skali lagi!hehe. 

kuning?


malula i..haha. Paah nip!

                Seusai mencopy nota comp1 tadi, aku dan Nana terus ke SMAWP2 untuk pergi terus ke kelas BTQ kitaorang. Melangkah penat berpuluh – puluh anak tangga, akhirnya sampai jua ke destinasi yang ditunggu – tunggu, opss kelas kami masih diisi dengan group lain, belum habis sesi mereka agaknya. Aku dan Nana yang teralu awal.hihi. Punctual itu penting. Date dengan ilmu, perlu bergegas2 untuk mengejarnya, sentiasa di hadapan, itu adabnya. :) sahabat – sahabat kumpulan aku juga rupanya sudah ramai yang menunggu. Laju kami, laju lagi demo.huhu. 

Madi yang comey jetakk :)

                *saat yang mengexitedkan.. when Atin told us yang kelas chem petang ini cancel. So kitaorang just ada BTQ sahaja untuk hari ini. Aku ulang lagi..BTQ SAHAJA.haha. Alhamdulillahh..Allah mendengar jerih hati ini..i need time for myself. Bersama rasa syukur yang membuak – buak, aku terus teringat satu hadis yang menjadi sajian bagi subjek pendidikan islam dan syariah, sejak form1 hingga form5.


Kata Nabi: “Dua nikmat yang selalu dilalaikan iaitu masa sihat dan masa lapang.” (Hadis riwayat Bukhari).


Ya Allah, alangkah indahnya masa lapang itu andainya mampuku isi dengan perkara yang bermanfaat, yang mendekatkan aku padamu, yang menjadikan setiap saat yang mengalir lebih berharga dari emas permata. Lapangnya masa bersama kesihatan yang baik, bersama orang – orang yang sentiasa menyokong merupakan satu nikmat yang cukup2 hebat. Nikmat inilah yang sering dilupakan. Sihat dan masa lapang. Apabila diri dihimpit kesibukan, diuji dengan kesakitan seperti aku yang kini mula sakit – sakit muda akibat terminum air water cooler *elergic – membuat aku mula menghargai masa sihat. Namun always think positive, sekecil manapun sakit yang dirasai anak adam itu, akan hilanglah dosa – dosa mereka. Alhamdulillah ala kulli hal. Alhamdulillah dan alhamdulillah. :)

Disebabkan keletihan yang memuncak..*wahh ayat power.hik3. Doa dari sahabatkulah yang membuat aku sangat tersentuh apabila mendengar bait – bait ini dari bibirnya.. “Ya Allah, jadikanlah rehatku sebagai ibadah, setiap perbuatanku ibadah, makan dan minumku ibadah…~” Alangkah beruntungnya jika setiap gerak geri kita dikira sebagai ibadah olehNya, catatan pahala sentiasa bergerak seolah – olah berputarnya bumi pada paksinya. Tiada pernah berhenti. :) Subhanallah. Aku berharap segala penat yang ku dan sahabat – sahabat rasai setiap hari bersama rahmat dan redhaNya. Aku sentiasa yakin orang yang berusaha takkan pernah rugi. TAKKAN PERNAH ! jadi sahabat yang mula terdetik rasa putus asa atau malas, La tahzan sodiqati~ as what u give u get back. 

Budak cantik :D


Then aku melihat sahabat – sahabat tekun membuat halaqah berbincang tutorial chem, aku pun berjoin sekali. Sekadar melihat mereka bercerita. 
Ilham berspeech.muahaha

~ seronok belaja BTQ, seolah – olah membuka mata ini … dapat melihat kebesaran Allah dengan lebih yakin dan taajub. Subhanallah.. Contohnya tadi, ustaz bercerita.


 Daripada surah Luqman (31:34)
Verily only Allah has the knowledge of the hour (of the end of this life and the beginning of another life), it is he, who sends down rain, and he who knows what is in the womb, no soul kows what he will earn tomorrow, and no soul knows in what land he is to die. Verily with Allah is full knowledge and He is acquainted (with all things)~
 

                Sebagai contohnya, “He who knows what is in the womb” yupp. Katanya kini ada ultrasound untuk melihat pergerakan bayi, tumbesarannya di dalam rahim. Saat ibu menittiskan airmata, si bapa tersenyum syukur melihat cahaya mata yang dinanti membesar dengan selamat dan sihat di dalam rahim ibunya. Namun, hanya Allah yang mengetahui, ajal si bayi, rezekinya di seluruh pelosok bumi, syurga atau neraka yang bakal dijejaki dan zauj atau zaujah yang telah sedia menanti. :) subhanallah, hanya Allah yang Maha Mengetahui. Sekian Wallahualam.

i"LM di hati :)
 Teringat kata Ustaz : selalu orang berkata “Ada apa pada nama..” memang ada sesuatu pada nama! Sebagai contoh, individu yang belum berkahwin sudah mula berfikir – fikir, berimpi – impi nama si anak nanti kerana nama itu suatu yang bermakna, penting dan something significant! "


Saturday, 7 July 2012

Tibanya hati disentuh..~


Bismillahirahmanirrahim..

.::Salam dari Adnin salam dari jannah ::.

                Di saat entry ini ditulis, hati kala ini cukup2 sebak, cukup2 terharu. Once in a lifetime airmataku menitik tatkala membaca blog seseorang yang sangat aku kagumi, hormati, tanpa kamu sedari. Kamu ada segalaya, rupa, ilmu, akhlak dan agama.. Ya Allah, terima kasih kerana mempertemukan aku dengan seorang ini. Entrynya seolah - olah bertepatan dengan keadaanku kini. Keadaan aku dengan dia, kamu dan mereka. Semuanya.

Kamu menegur penuh hemah, hingga hati yang keras seperti batu ini mampu mencair seolah – olah ais yang hangat dibahang api.. tak sangka hatimu semulia itu. Makin tinggi pandanganku, makin tinggi rasa maluku padamu.. aku malu tatkala aku bergelak tawa melebihi batasnya di depan kamu, aku malu apabila melakukan sesuatu yang mampu merendahkan martabat kaum hawa, aku malu apabila kadangkala aku tak mampu menjaga ain anugerah Allah ini. Aku malu, namun aku tahu setiap orang mampu berubah andai datang hidayah dariNya, hidayah perlu dicari bukan dinanti. Alhamdulillah, cukup tersentuh membaca secebis ayat ini, “Setiap orang adalah da’ie” aku tahu ini, aku tahu. Namun lumrah kita perlu selalu ingat mengingati. Aku mula sedar satu tanggungjawab yang telah aku terlepas pandang, yang tercicir dari bahuku ini. Aku sebagai muslim perlu melaksana tugas sebagai da’ie ini. 

Kitab Allah sentiasa ada jawapan bagi setiap kesedihan dan masalah..


Namun yang lebih menyedihkan atma kecil ini, aku dapat rasakan aku sama – sama hanyut dengan keadaan sekelilingku. Hanyut dengan segala keseronokkan yang tersergam indah di depan mata. Tudung yang dahulunya jatuh menutup bahu seolah – olah, semakin senteng. Pendengaran yang dijaga sebelum ini seolah dihidang dengan kemanisan irama – irama yang mampu membawa hati keawang – awangan sentiasa..lupa padaNya..seolah - olah lebih mengejar ciptaanNya. segalanya ibarat semakin menjauh dariNya.. Ya Allah, jadikanlah hari ini sentiasa lebih baik dari semalam.. masa depan lebih terjamin dari masa lampau. Maafkan aku sahabat jika aku sama hanyut dibawa arus yang sama kita redahi ini. Aku perlu cuba mencari jalan, wasilah yang lurus..untuk sama – sama membawa kita ke daratan. Jika tak mampu ku bawamu ke tanah landai..biarlah sama – sama kita mendarat di pulau. Bina hidup bahagia di sana cuba menjadikan pulau kontang itu sebagai satu taman..taman yang akan menjadi landasan buat kita ke syurga. :) InsyaAllah. 

 Biar sama kita membina pulau ke syurga ~


Sifat diri yang selalu menyakitkan dan melukakan orang terdekat, maka maafkanlah. Permintaan yang berlebih – lebih dari diri ini, maka maafkanlah. Kata – kata yang mungkin sedikit terkasar tatkala diri dihempap amarah, maka maafkanlah. Di kala diri tidak menghargai segala pengorbanan kamu, maafkanlah. Seorang insan takkan pernah lekang dari kekurangan. Jika kerana aku seorang teman itu disergah kata - kata kurang enak, maka maafkanlah. Maka penerimaan zahir, rohani dan dalaman sangat diperlukan dalam mengharungi segalanya.

Berikan yang terbaik insyaALLAH yang terbaik akan dikirimkan untukmu.

Andai aku mampu mengukir persoalan ini pada kamu..layakkah aku yang serba kekurangan ini menjadi da’ie dan contoh kepada orang lain? Aku berbeza dari kamu, sangat berbeza. Luaran dan dalaman. Maka aku harap Allah membimbing aku moga – moga aku terus kuat. :) Amin InsyaAllah. Terima kasih di atas warkah  - warkah mayamu yang sampai kepadaku tanpa dikirimkan khas untukku. Sungguh indah karyanya, sungguh cantik isinya, sungguh berharga baitnya.. Alhamdulillh masih ada kamu untuk menyedarkan aku. Terima kasih kepadaNya Al Hafiz yang mengirimkan Pemelihara itu..

Sunday, 1 July 2012

Tahniah! tahniah!haha

Fes2nye setelah lame tak berentry..kpale yg da sedikit tersumbat dgn kimia2 dan molekul2 beserta dengan nombor yang perbagai ditambah lagi sedikit perisa berjenama biologos.. nak jugak.nak jugak post something.
Seyesly life skrg totally different dari dulu..ish. xdela different sgt just skrg klas lewat siket n freedom tu byakk.

Tahniahla kat sorg budak yang baru bjaya buwat belog kuning dye...DONT cross?? oke. sy xcross belog awkk.hak3..kaw ade? kaw ade? ::xleh bla punye statement:: fesly tgok seyesly mcm masok blog criminal...ishh. tp xpelakan..lawa header.. *angkat kening.hik3. so teringat pulak lagu yang pnah jdik feveret dulu.. nah hambik!hihi ~

 
But mama, I'm in love with a criminal 
 And this type of love isn't rational, it's physical  
Mama, please don't cry, I will be alright All reason aside,
 I just can't deny, love the guy
He is a villain of the devil's law He is a killer just for fun (Fun, fun, fun)

That mans a snitch and unpredictable He's got no conscience, he got none (None, none, none)

All I know, should let go but no 'Cause he's a bad boy with a tainted heart  
And even I know this ain't smart

::boley pulak jatoh ati kat criminal..yup2..lupe love is blind.

Pastuh..tengkuk yang da patah tu.. jgn lupe sambong balek. nnti senget tekejot pulak mama i.haha. btw, kwan i ckap belog u nampak klasik,hihi.

sentiasa cuba menjadi yang terbaik..pasti kebahgiaan mmpu digapai :)


" Ehem3" ..da buat belog dgn semangatnya tu, pasni aktifkan la diri tambah entry yang penuh riak n takabbur tuh, :)

Tuesday, 22 May 2012

Istikharah..


Bismillahirahmanirrahim.

Pertama sekali bukanlah kita penentu segala yang terjadi. Hanya Dia yang Maha Berkuasa. Dalam mana proses daku semakin dewasa, semakin banyak pilihan dan perkara yang perlu aku pilih. Aku tak mampu menghadapinya seorang diri. Dengan kata lain tak boleh pakai ayat “Redah JEK” tu, I mean without buat sebarang usaha. Aku perlu Allah. Aku perlukan Dia untuk guide aku. Tapi dalam masa yang kita perlu tawakal~

Semua orang juga sama sepertiku kini. Aku yakin semua orang dalam dilemma untuk memilih cabang hidup. Sabarlah hatiku~sabarlah temanku... Segalanya sukar pada permulaan. .tiada apa yang mudah. Cuma yang ada hanyalah jalan yang lebih mudah dan jalan yang lebih susah. Di sinilah tanggungjawab kita *yang membuat hati gundah gelisah*, iaitu untuk memilih jalan.  Jalan ke Kuala Lumpur atau jalan ke Kota Bharu.hehe.. :D

Semua orang disekelilingku sentiasa berpesan agar selalu dan sentiasa melakukan solat istikharah. Istikharah itu penting. Kenapa? Supaya setiap langkah kita di bumi ini dipandu olehNya. Alangkah malangnya jika sesaat pun Allah meninggalkan kita daripada jagaanNya. Ya Allah..aku perluMu.

DOA ISTIKHARAH

Berdoalah..terus meminta, tiada apa yang perlu dirahsiakan dariNya. :')



اللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْتَخِيْرُكَ بِعِلْمِكَ ، وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيْمِ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبُ ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنْ هَذَا الأَمْرُ خَيْرٌ لِيْ فِي دِيْنِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ فَاقْدِرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ، ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيْهِ يَا كَرِيم، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْر شَرٌّ لِي فِي دِيْنِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي عَاجِلِهِ وَآجِلِه فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِيْعَنْهُ ، وَاقْدُرهُ لِيْ الخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ، ثُمَّ رَضِّنِى بِهِ ،وصلى الله على سيدنا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين أجمعين والحمدلله رب العالمين


Ertinya : Ya Allah sesungguhnya aku memohon petunjuk baik (pilihan) dengan pengetahuanMu, aku meminta diberi kekuatan dengan kekuatanMu. Aku memohon kemurahanMu yang luas, sesungguhnya Engkau berkuasa dan aku tidak mempunyai kekuasaan, Engkau mengetahui, sedang aku  tidak mengetahui, Engkaulah yang Maha Mengetahui semua hal yang ghaib.
Ya Allah kalaulah Engkau mengetahui pekerjaan ini baik bagiku untuk ugamaku, duniaku, kehidupanku dan untuk hari kemudiaku, maka berikanlah kepadaku, jika Engkau mengetahui bahawa pekerjaan itu buruk bagiku, untuk ugamaku, duniaku, untuk penghidupanku dan untuk hari kemudianku, maka jauhkanlah dia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya, berikanlah kepadaku kebaikan di mana sahaja berada kemudian jadikanlah aku orang yang redha dengan kurniaanMu itu- (sesudah itu sebutkan perkara yang dimaksudkan dengan istikharah).


Jangan berputus asa dengan istikharah. Yakinlah Allah akan membantu. Mungkin caranya berbeza, ada sesetengah mendapat petunjuk dari mimpi. Dulu aku pernah berasa frust sebab tak mimpi ape2 pun.hee~ lantas salah seorang saudaraku berpesan..jangan risau, walau tiada alamat dari mimpu aku, dengan istikharahku, langkah akan terjaga. 

Aku akui.. Allah tak pernah memberi sesuatu yang tak mampu kita pikul. DAN..Allah sentiasa memberikan yang terbaik. Yakin-!- kerana Dia akan memberikan seperti apa yang kita fikirkan~
Dan kini aku mula sedar..kenapa Allah memberikan aku course farmasi tu. Biarlah hati ini saja yang tahu. Seiring dengan matlamat aku dan untuk keluarga dan bakal keluarga tercinta. Aku mula menerima dengan hati yang terbuka.

Hikmah dan kebaikan sesuatu perlu kita cari, bukan sekadar meratap dan apabila aku ketemunya..Subhanallah, Kau Maha Bijaksana Ya Allah. :’D 

Aku kini benar – benar rindu hidupku di Kolej Islam.. apabila mengingat kembali biahnya. Aku ingin follow bende tu semua. Permudahkanlah aku dalam menjadi better person dan istiqamah Ya Allah. By the way~aku kini sedang mencari – cari album pink KISASku~oh my beby..mane kaw hilang. Aku rindu menatap foto – foto sahabatku. Semoga ketemu dan pencarian albumku itu berakhir. Allhummayassir-!-


مَا خَابَ مَنِ اسْتَخَارَهُ وَلاَ تَدِمَ مَنِ اسْتَشَارَ وَلاَ عَالَ مَنِ اقْتَصَدَ ـ الطبراني
 
"Ertinya : Tidak rugi orang yang melakukan istikharah dan tidak akan menyesal orang yang selalu bermesyuarat dan tidak akan miskin orang yang selalu bersederhana."

Wednesday, 16 May 2012

Hari Guru..buat aku rindu~dan terus rindu..


 Bismillahirrahmanirrahim..

Tak sangka..sungguh aku tak sangka. Rupanya sudah lama aku bergelumang dan berhempas pulas dalam zaman persekolah. Bermula dari Tabika Kemas Kuala Nal, Sekolah Kebangsaan Kuala Nal, SMK Sultan Yahya Petra 1 dan seterusnya Kolej Islam. Ya, dari dulu hingga kini aku sangat hormat, sangat menyayangi dan memandang tinggi semua pendidikku. Dari aku langsung tidak mengetahui A,B,C hinggalah aku mengetahui segala reaksi tindak balas kimia, fizik, biologi…tak kurangnya ilmu agama. Satu yang aku sentiasa lihat pada sudut mata guru – guruku ialah satu keikhlasan dan desire untuk memberikan yang terbaik buat pelajarnya. Mereka ingin melahirkan seorang “manusia”..itulah matlamat mereka. Sekali kita menceburi bidang perguruan..satu yang kita perlukan adalah BERKORBAN. Benar kata seorang sahabatku..

Cikgu ini memang tinggi darjatnya..sekali dia digelar cikgu..hingga akhirnya hanyatnya, namanya tetap segar di bibir – bibir masyarakat. Jasanya tetap dikenang, namanya tetap tepatri..

1999 :

Aku masih ingat..ketika di Tadika dulu, cikguku tak pernah lelah melayan kerenahku.   
Ketika aku menangis kerana helaian bukuku terkoyak. Menangis..cikguku yang memujuk. 
Ye, masih aku ingat..penuh lemah lembut mengusap airmata yang jatuh. 
Ketika aku dan rakan merengek lapar bukan pada waktu makan yang sepatutnya, Cikgu Ti tetap melayan.hee.
 Aku rindu saat melompat – lompat di atas tilam bersama rakan – rakan di Tadika dulu. 
Rindu berkongsi susu di gelas yang sama. Rindu, rindu dan terus rindu. 
Rindu berjalan dengan sahabatku..-dari rumah pengasuhku(babysitter) ke tadika hanyalah 5 minit berjalan. Aku juga rindu ketika ayah..yang juga cikguku menghantarku hingga ke pintu tadika setiap hari..menyisir rambutku sekali lagi sebelum melangkah ke tamanku itu.hee. 
Kadangkala rakanku meluahkan rasa jelez mereka apabila melihat ayahku yang begitu caring.cehh.hik3. Aku rindu.. = =' Skemanya Ning dengan baju tadika berwarna biru dengan corak petak - petak di hujung lengan..tapi cumell. Cung gitu.haha~

Setiap kali tiba buku baru~
 Guruku menulis “Adnin” di papan putih,
Macam ini nak eja nama awak..
Aku yang tidak berpuas hati terus bertanya…
”Cikgu, nak eja nama ayah macamane?” -ini namanya mengadeee-!-hehehe
Cikgu tanpa lelah menulis..”Abdullah” ini nama bapa awak.
Bayangkan, betapa gigihnya cikgu melayan kerenah berpuluh – puluh anak kecil yang merengek – rengek ingin belajar mengeja nama seperti aku ini.Haha. Setiap hari sehinggalah kami pro~

2000 :

Aku mula melangkah ke darjah satu ketika berusia 6 tahun. 
Kiranya aku berada di darjah satu selama dua tahu.HAHA. 
Markahku ketika tahun kedua darjah satu melebihi jauh orang lain. Aku gembira dengan cikgu – cikguku.
Cikgu Noraini mengajarku A,B,C,D,E,F…kemudian terus belajar mengarang dengan cikgu Haslinah. Gembira mula mengenal snail itu siput, frog itu katak, cat itu meow2 and many more.haha. Melukis dengan tekun di meja sehingga tak sedar loceng rehat sudah berbunyi~ lalu menunjuk2 lukisan lawa itu pada saeng2.haha

Darjah berape ye?hee.~maaf saya skema. :)


 Belajar matematik dengan ayah sendiri. Wahh3..peraturan ketat. Di sekolah aku tak dibenarkan memanggil ayah sebagai ayah. Mesti memanggilnya “Cikguu ..” hehe. Kadang – kadang tersasur memanggil Yahhh..!!haha.  

Aku sayang guru – guru aku. Aku sentiasa doakan mereka dirahmati..dan yang sudah dipanggil mengadapNya..doaku moga kalian beserta dalam orang – orang beriman.
Aku masih ingat pengalaman memasak bersama rakan – rakan di bilik guru. Berebut – rebut membantu guru. Siapa cepat, dia dapat, siapa dapat dia cikgu sayang.haha. *jus kidding Alhamdulillah..terima kasih cikgu kerana mendidik saya. Akademik, agama dan sahsiah. 5A itu mungkin tidak seberapa untuk dibandingkan dengan jasa kalian namun itulah hadiahku untuk kalian beserta doa – doa.~

2007 :

Aku mula melangkah ke alam remaja.hoho.
Di sini banyak dugaan. 
Cikgu, terima kasih kerana terus memberi saya tunjuk ajar untuk menjadi perempuan, pelajar dan hamba Allah yang baik. Terima kasih kerana masih memaafkan saya ketika saya terr..melakukan sebarang kesalahan. Terima kasih kerana membantu tatkala daku kesusahan. :’( 
Impian saya mendapat 9A juga akhirnya menjadi realiti berkat tunjuk ajar cikgu2..sekali lagi.. terima kasih. :) Bohot2 syukria.hak3

Jamuan kelas akhir tahun 2008~Cikgu Zahari.  Harap menjadi hottest stuff dalam geng-!-haha


2010 :

Sedih..bila terpaksa meninggalkan cikgu – cikguku di SMK Sultan Yahya Petra 1 (bakal SBT InsyaAllah) heww3.

Ponteng di tangga~haha, tipu jek.

Aku rindu Cikgu Ku Lina..Cikgu Kama dan cikgu – cikgu lain. Airmata mencurah – curah saat terpaksa meninggalkan mereka. Mereka menasihati aku supaya membuat pilihan yang terbaik. Ye, memang ke Kolej Islam pilihan yang terbaik. :D

Aku mula sedar..dulu memang dah sedar. Tapi sekarang lebih sedar tingginya darjat seorang guru. :D
Dan aku pernah bercita – cita untuk menjadi seorang guru namun ketentuan Allah hanya Dia yang mengetahui mana yang terbaik. Allah bagi kita satu nikmat kebijaksanaan..maka sepatutnya kita gunakan untuk memberikan bakti terhadap orang lain. :D


Apabila melihat slip peperiksaan SPM ku. Terkenang sekali guru – guru yang tak mengenal erti lelah membuat kelas, malam..pagi.. sungguh aku kagum dan hargai. Walaupun kesihatan tidak mengizinkan cikgu tetap datang mendidik kami dengan penuh semangat. Walaupun ada di antara kami yang tertido..huhuhu.
Teringat sebelum SPM seolah – olah cikgu yang bakal menduduki peperiksaan juga. Memberi bahan secukupnya..sehingga kami rasa terjaga dan bersedia. Saya sedia-!- Saya sedia-!- *copy from Spongebob.hee. terima kasih cikgu,

Alhamdulillah A'la kulli hal..Terima kasih cikgu. :')


“Jika boleh, biarlah cikgu yang masuk ke dewan menjawab soalan bagi 306 pelajar tingkatan 5 ini..tapi the problem is tak boleh..:D” 
~kata - kata yang tetapku ingat.hak3